Diamanter - slibeformer

Diamanternes cut (slib) er det eneste af de 4 C’er mennesker kan påvirke. Det er uhyre vigtigt for diamantens liv og brillans, at slibningen er korrekt proportioneret i forhold til stenens udseende. Slibningen betragtes som et af de vigtigste af de 4 C’er, når man skal vurdere en diamant. En fejl i stenens slibningen, kan ødelægge diamantens naturlige liv og brillans, da man ved slibningen skal sørge for at fremskønne alle spektakulære sider af diamanten, nemlig de fire begreber; glimt, glans, ild og brillans.

Selv en hvid diamant med god klarhed kan miste sin glans, hvis den er dårligt slebet.

En diamant kan slibes i et utal af forskellige former, og det er smag og behag hvilken slibeform man bedst kan lide. Alligevel findes der, naturligt nok, nogle slibeformer, der er mere populære end andre. Vi har samlet de mest populære slibeformer til smykkediamanter herunder, så du nemt kan danne dig et overblik over nogle af mulighederne. Hos ToftJessen kan vi lave smykker med alle slibeformer, så det er blot op til dig, at vælge din favorit.

 

Brillant

En brillantslibning er definitivt den mest populære slibeform af diamanter. Slibeformen er kendt som det runde slib, og er den slibeform, der oftest bliver brugt til smykkediamanter.

Et brillantslib består som udgangspunkt af 57 facetter, og er den slibeform, der reflekterer lyset bedst.

Brillanter bliver benyttet hyppigt i alle typer smykker, og formen gør, at diamanterne kan bruges i mange forskellige typer af fatninger og konstruktioner.

Se vores udvalg af brillantslebne diamanter her

Oval

En oval sleben diamant minder i høj grad om brillantslib - bortset fra den ydre form - grundet den gode refleksion af lyset.

Den ovale slibeform differentierer sig fra brillantslebet, men er stadig en meget klassisk og elegant slibeform.

Længden maksimerer overfladearealet, hvilket gør slibeformen til et godt valg for dem, der ønsker meget volumen til et lavere budget.

Se vores udvalg af ovalt slebne diamanter her.

Princess

Et princess cut, også kaldet prinsesseslib, er en firkantet diamant med skarpe kanter og rene linjer.

Slibeformen er kendt som værende moderne og med masser af glans.

Princess cut diamanter bruges ofte i ringe, men er også et fremragende valg til andre smykker, hvis man ønsker sig en diamant, der skiller sig lidt ud fra mængden.

Se vores udvalg af Princess cut diamanter her.

Cushion
Et cushion cut er kvadratisk eller rektangulær i sin form med buede hjørner og store, åbne overflader.

Slibeformen betragtes som værende antik, og der opleves en stigende interesse for de pudeformede diamanter, som har en blød og romantisk karakter.

Se vores udvalg af cushion cut diamanter her. 

 

Pear

En pear shaped diamant er på dansk mere kendt som en dråbeformet diamant. Slibeformen kan både fremstå meget moderne eller lidt mere vintage, afhængigt af måden den er fattet på.

En pear shaped diamant har med sine 58 facetter et strålende snit, der får diamanten til at udstråle masser af glans, dybde og liv.

Se vores udvalg af pear shaped diamanter her. 

 

Marquise

En Marquise slebet diamant har 58 facetter og har en aflang form, der går ud i en spids i begge ender. Mange gange bliver slibet omtalt som ”The eye-shaped cut” fordi det med sit aflange og flade udtryk har samme form som et øje.

Dette slib er knap så populært som andre knap så vintage slib - såsom brillant og princess. Slibet er dog yderst smukt og er perfekt hvis man ønsker et anderledes og unikt slib.

Se vores udvalg af marquise slebne diamanter her. 

 

Emerald

Et emarald cut er i høj grad inspireret af måden hvorpå, man som oftest sliber smaragder.

Med få facetter har en emerald slebet diamant store overflader, hvorfor uklarheder ses væsentligt tydeligere, end de f.eks. gør i en brillantsleben diamant.

Slibeformen indbyder derfor til at fokusere på diamantens klarhed fremfor glans.

Se vores udvalg af emerald cut diamanter her. 

 

Heart  

Det hjerteformede slib kaldes ofte det romantiske slib, grundet formen på diamanten. Slibet bruges oftest i forlovelsesringe og vedhæng, men kan bruges i alle typer smykker.

De hjerteformede diamanter slibes ikke efter faste retningslinjer på samme måde som f.eks. brillantslebne diamanter. Dette skyldes, at der er et element af personlig smag ift. om man er mest til en bredere og rundere form eller en mere aflang form.

Se vores udvalg af hjerteformede diamanter her.

 

 

Der findes væsentligt flere slibeformer end de nævnte, og hos ToftJessen kan vi skaffe alle slags slibeformer, størrelser, farver og klarheder. Vi kan dermed være behjælpelige med at opfylde dine specifikke krav til din kommende diamant indenfor de 4 C’er.

Når man skal vælge slibeform på sin diamant, er det vigtigt at tage højde for hvilken type smykke diamanten skal sidde i. Nogle slibeformer egner sig f.eks. bedre til ørestikker end andre. Ligeledes skal der også tages højde for, om man ønsker sig et klassisk smykke eller et mere særpræget udtryk. Det er naturligvis individuelt hvilken stil man har, og hvilket udtryk man ønsker, men vi vil altid forsøge at rådgive dig bedst muligt, når du skal vælge hvilken slibeform din nye diamant skal have.     

Hos ToftJessen udvælges en diamant altid nøje blandt 20-30 diamanter for at finde den bedst mulige diamant til prisen. Vi står klar til at hjælpe, og du er altid velkommen til at kontakte os!