Diamantslibning | Diamond Cutting

Rådiamanter fremtræder ikke nær så flotte, som den korrekt slebne diamant. Diamanter vurderes blandt andet ud fra vægt, farve og renhed. Disse tre ting er naturbestemte og har stor betydning for den samlede vurdering. Det sidste vurderingspunkt er diamantens slib. Slibningen er som udgangspunkt den eneste faktor, der er påvirket af menneskelige kompetencer og dygtighed. Diamanter slibes med støv fra andre diamanter. Erhvervet overdrages ofte fra generation til generation og der er stor respekt og ansvar forbundet med titlen som diamantsliber, da det er dennes ansvar at fremme alle spektakulære sider af diamanten, nemlig de fire begreber; glimten, glans, ild og brillans.

Slibning af diamanter er en videnskab
Selve slibningen af diamanten udføres ved matematiske beregninger, hvor der tages hensyn til forholdet mellem højde, dybde og diameter. Proportionerne kan varieres med henblik på at styrke eksempelvis vægten versus klarheden eller omvendt. En dygtig diamantsliber skal altid afveje efterspørgsel og pris kontra vægt, klarhed, slib og farve. Den mest normale diamantslibning er den såkaldte brillant, som er en rundsleben diamant med 57 (58) facetter, der giver megen glimten og brillans. Under slibningen anvendes, som sagt, diamanter som slibemateriale, og i praksis gælder det om at finde 'bløde' punkter i den diamant, der slibes på. Diamantens struktur medfører nemlig, at den ikke er lige hård alle steder. Arbejdet kræver stor professionel ekspertise og megen nøjagtighed.

Ved vurdering af det optimale cut af en diamant benyttes oftest et matematisk program, der scanner rådiamanten og kommer med +100 eller flere forskellige løsningmodeller. Der er hermed op til diamantsliberen at vælge den mest optimale løsning og "cutte" diamanten efter dette. En rådiamant laves oftest til én stor diamant og flere mindre diamanter. 

Her ses et eksempel:

 

Se alle vores diamanter | Se alle vores diamantsmykker