Diamanters egenskab | Diamond characteristic

En diamant består kun af ét stof, nemlig kulstof (karbon). Diamanten har en hårdhed på 10, og er den hårdeste sten, der findes. Kulstof er i sig selv meget porøst, men når det presses så hårdt sammen, som det gør, når der dannes diamanter, så opstår hårdheden. Som beskrevet i spørgsmålet om Diamantslibning kan man derfor kun slibe diamanter med støv fra andre diamanter.

Hvad bruger man diamanter til?
Diamanter bruges i flere forskellige sammenhænge. Man anvender eksempelvis diamanter industrielt til skære- eller boreformål. Dels fordi diamanters hårdhed er så høj, men også fordi diamanter har en særdeles god varmeledningsevne. Det vil sige, at diamanterne ikke bliver varme på trods af et meget højt omdrejningstal ved eksempelvis boring. Det er mere end to tredjedele af alle de diamanter, der udvindes, som er urene eller misfarvede, og derfor anvender man dem i stedet industrielt.

Man anvender naturligvis også diamanter til smykker. Værdier på smykkestensdiamanter afgøres ud fra de 4 C’er, og særligt diamanter i de såkaldte 'fancy colour' (lyserød, blå og grøn) har været meget populære som investeringsdiamanter i nogle år. Dog er den champagnefarvede diamant en diamant, der for alvor er på vej frem på markedet, og diamantinvestorer spekulerer derfor i øjeblikket meget i disse smukke diamanter.

Foruden at bruge diamanter til industrielle formål og til smykker, bruger man dem nemlig også som investering. Investeringsdiamanter er som oftest de diamanter, der er allermest sjældne og værdifulde. Her er det derfor de tidligere omtalte 'fancy colour' diamanter, som har været populære de senere år, da de er en knap ressource og derfor er efterspørgslen på dem stor. Man bruger altså de eftertragtede diamanter med flere forskellige formål for øje, da egenskaberne er mange.

 

Se alle vores diamanter | Se alle vores diamantsmykker