Guide til Guldbryllup

08/06/2022

Det er de færreste forundt at kunne fejre guldbryllup, for denne årsdag er for de ægtefolk, der har stået last og brast i 50 år. Guldbrylluppet er en smuk anledning, som giver lejlighed til at se tilbage på et lykkeligt ægteskab og to liv levet side om side. Her på siden ser vi nærmere på guldbrylluppet og dets traditioner, så du har dit på det rene, når du skal fejre guldbryllup for en af dine nære.

Guldbrylluppet er en tradition, der går tilbage til 1500-tallets Tyskland, men som i sin moderne form er blev en fast tradition i Danmark siden slutningen af 1800-tallet. Guldbrylluppet er den tredje og sidste af de tre største årsdage; kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup.


Traditionerne til et guldbryllup


På guldbryllupsdagen hører der sig traditioner, som vi også forbinder med både kobber- og sølvbryllup.


    • Æresport. Familie og venner bygger en æresport, der sættes op foran ægteparrets hjem natten inden eller meget tidligt på guldbryllupsdagen.

    • Ægteparret vækkes ved lyden af morgensang og eventuelt musik fra familien og de nærmeste venner, der er troppet op tidlig morgen.

    • Morgenmad og kaffe. Herefter byder ægteparret typisk på fælles morgenmad.

  • Gyldne blomster. En særlig tradition ved guldbrylluppet er at sætte forgyldte blomster i et par af ægteparrets sko. Det symboliserer husfred og brændende kærlighed, og traditionen er, at parret tager skoene på, og danser en lille dans, eventuelt brudevalsen.

Gaven til dit guldbryllup


Der er masser af muligheder, når det gælder guldbryllupsgaven – både som ægtepar og gæst til festen. Et fint og tidløst smykke kan fungere som symbol på fejringen af kærligheden, sådan som det gjorde for 50 år siden til brylluppet – derfor er der mange, der vælger at få lavet ringe til denne dag. Hvis du gerne vil tage en snak om mulighederne for en elegant guldbryllupsgave til din udkårne i form af et smykke, så er du mere end velkommen til at kontakte os.


Som gæst til guldbrylluppet kan du blandt andet vælge at give ægteparret en oplevelsesgave eller en anden personlig gave, som de kan nyde sammen.


Hold guldbrylluppets traditioner i hævd


Der er en skøn forbindelse mellem generationerne, når vi håndhæver de gamle traditioner som til guldbrylluppet. Det er samtidig en tradition, der skaber en rød tråd i ægteskabet, fordi det rækker tilbage til sølvbrylluppet og kobberbrylluppet, med deres lignende traditioner.


Afslutningsvis har vi samlet nogle af de hyppige spørgsmål og svar herpå, som dukker op i forbindelse med guldbrylluppet, guldbryllupsgaver og traditionerne, der er forbundet dertil.


FAQ om guldbryllup


Hvornår er det guldbryllup?

Guldbryllup markeres efter 50 års ægteskab traditionelt med æresport, morgensang og fest.


Hvad gør man til et guldbryllup?


Efter 50 års ægteskab fejres årsdagen med et guldbryllup for familie og venner. Ofte startes dagen ud med at ægteparret vækkes med morgensang og æresport og senere holdes en fest med fejring, men den sidste del er op til det enkelte ægtepar at beslutte.


Hvad giver man i guldbryllupsgave?


Til et guldbryllup giver man ofte en både personlig og betydningsfuld gave, som ægteparret kan nyde sammen og huske tilbage på. Det kan være noget lignende en mad- eller naturoplevelse, et ophold eller et personligt maleri eller en skulptur.


Hvem står for æresport til guldbryllup?


Det er familien og vennerne, der står for at lave en æresport til guldbrylluppet. I pyntningen bruger man typisk gulddetaljer i samspil med klassiske blomster, gran eller bøgegrene alt efter årstiden.

Mangler du en guldbryllupsgave til din udkårne? Hos Toft Jessen kan du finde flotte tennisarmbåndallianceringe og solitaireringe i flotte former og farver.