Sølvbryllup: Hvad skal du huske?

08/06/2022

Sølvbrylluppet er en smuk tradition, der fejrer ægteparrets 25. bryllupsdag, og det er en anledning, der er omgivet af en række traditioner. Sølvbrylluppet er en både moderne og historisk måde at fejre ægteskabet på.


Traditionen er udsprunget fra Holland og Tyskland, hvor man i 1800-tallet fejrede sølvbryllupsdagen på samme måde, som vi gør det i dag efter 25 år i ægteskabet. I det følgende ser vi nærmere på sølvbrylluppet og den traditionsrige fejring, der hører sig til.


Sølvbrylluppets traditioner


Et sølvbryllup er kendetegnet ved en række traditioner, som gør, at vi kan genkende og genskabe den stemning, som er kernen i en god sølvbryllupsdag. Her er nogle af de vigtigste traditioner:


 • Venner og familier planlægger og vækker ægteparret med morgensang og æresport.
 • Parret byder typisk på kaffe og morgenmad herefter.
 • Æresporten har fuld størrelse, i modsætning til den halve æresport, som hører sig til kobberbrylluppet.
 • Der synges fællessange, eventuelt akkompagneret af hornmusik. De to klassikere er:
  • I østen stiger solen op
  • Det er så yndigt at følges ad
 • Om aftenen er det almindeligt med en decideret sølvbryllupsmiddag og fest.


Morgenmad og æresport til sølvbryllup


Et sølvbryllup starter typisk om morgenen, og her er der mange, der vælger at spise en lækker morgenmad sammen med familien og vennerne, der er troppet op. Det er en dag, hvor gæsterne har taget fri fra arbejde, i hvert fald i nogle timer, så morgenen kan sættes af til fejring af ægteparret.

Først skal æresporten sættes op i al stilhed, og så kan ægteparret vækkes med hornmusik og fællessang. Nogle vælger at sætte trumf på med champagne, eller sågar en kold øl eller snaps, afhængig af smag og behag.


Hvad er en æresport?


En æresport er en bue eller krans, som sættes ved eller foran hoveddøren til ægteparrets hjem. Æresporten kan laves på mange forskellige måder, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Afhængig af årstiden bindes porten med blomster og grønt, som er i sæson. Er det et vinterbryllup vil gran være oplagt, men er det derimod et forårs- eller sommerbryllup kan bøgegrene og blomster bruges. Æresporten toppes af med et skilt i toppen med tallet 25 og ægteparrets navne skrevet på.


Hyld kærligheden med en sølvbryllupsgave


Hvis du som gom eller brud gerne vil markere sølvbrylluppet med en gave, så er en elegant ring eller et andet passende smykke oplagt. En sølvbryllupsring eller et armbånd er en smuk gestus og symbol på jeres ægteløfter. Det at have været gift i 25 år er en milepæl som par, og det fortjener at blive markeret på behørig vis.

Hvis du gerne vil have gode idéer til en sølvbryllupsgave, så er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi har mange års erfaring på området, og vi kan hjælpe dig med at finde det helt rette smykke til lejligheden. Vi laver også specialdesignede smykker, hvor I selv kan komme på banen med ønsker til jeres unikke smykker.


Den traditionsrige sølvbryllupsfest


Sølvbryllupsfesten er en af de store begivenheder, der kan samle hele familien og vennerne til et brag af en fejring af kærligheden. Det er forskelligt om familien vælger at holde en lille, intim fest med de nærmeste, eller om man vælger at holde en stor fest i et lejet lokale eller i haven. Det er op til sølvbryllupsparret.


Traditioner for festen:


 • Der er ikke tradition om at brudekjole, men på samme måde som til brylluppet, gøres der ofte noget ud af bordplan, menu og dekoration af lokalerne.
 • Talerrækken er fri, men det er ofte taler og underholdende indslag fra både venner og familie ligesom ved et bryllup.
 • Festsange er meget almindelige til en sølvbryllupsfest. Her kan venner og familie se tilbage på tiden der er gået.

FAQ om sølvbryllup

Her har vi samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar til sølvbrylluppet.


Skal man selv arrangere sin sølvbryllupsfest?


Det er op til sølvbryllupsparret at arrangere selve sølvbryllupsfesten – men det er almindeligt, at det er den nærmeste familie og venner, der planlægger fejringen om morgenen med morgensang og æresport. Er du i tvivl, om familien kender den præcise dato, så giv børnene et præg herom.


Hvad giver man i sølvbryllupsgave?


Det er oplagt at give en højtidelig gave til sin partner efter 25 års ægteskab. Vi anbefaler et smukt smykke såsom en ring, et armbånd eller en halskæde som symbol på den store milepæl. Som gæst er der mange muligheder, men det er oplagt at give noget, som ægteparret kan nyde sammen - såsom en madoplevelse, et miniophold eller en naturoplevelse.


Hvem inviterer man til et sølvbryllup?


Det er almindeligt, at et sølvbryllup fejres i stor stil, og det vil sige, at det er hele familien og alle de gode venner, der inviteres. Der er dog ikke kun én måde at gøre det på, og mindre og mere intime sølvbryllupsfester kan være mindst lige så gode som de store.

Mangler du en sølvbryllupsgave til din udkårne? Hos Toft Jessen kan du finde flotte tennisarmbåndallianceringe og solitaireringe i flotte former og farver.