Safirens betagende farver

09/11/2023

En safir er en unik og farverig ædelsten, der oftest bruges som smykkesten. Den er især kendt for sin smukke, dybe blå farve, men forekommer også i utroligt mange andre farver og nuancer. Men hvordan opstår en Safir? Hvorfor er den så populær som smykkesten? Og hvordan får den sine smukke farver? Læs med her, hvor vi går i dybden om alt fra hvordan den opstår til og mystikken omkring safirens farver.

 

Kendetegn for Safiren

 

En Safir kan have en bred vifte af farver, som varierer fra blå, grøn, gul, orange, pink, lilla til farveløs, afhængigt af tilstedeværelsen af forskellige sporstoffer. Safirer er kendt for deres holdbarhed og hårdhed, da de rangerer 9 på Mohs hårdhedsskala (kun overgået af diamanter, der har en hårdhed på 10). Dette er udover dens betagende skønhed en af årsagerne til, at den oftest bruges som smykkesten. 

Safirer dannes naturligt gennem geologiske processer over tid. De tilhører korundgruppen og er en type krystallinsk aluminiumoxid. Dannelse af safirer sker oftest under høje tryk og temperaturer under jordens overflade.

Her er en grundlæggende oversigt over processen:

1. Mineraldannelse: Aluminiumoxid Krystaller dannes under højt tryk og ekstreme temperaturer.

2. Indeslutninger: Under krystaldannelsen kan forskellige mineraler eller sporstoffer blive fanget i krystallen og skabe karakteristiske indeslutninger, som kan påvirke stenens udseende.

3.Metamorfe processer: Safirer dannes ofte i metamorfe bjergarter som respons på geologiske processer som foldning og metamorfose.

4. Langsom afkøling: Krystallerne gennemgår langsom afkøling over tid, hvilket bidrager til deres strukturelle stabilitet og hårdhed.

5. Udtrængning til overfladen: Erosion eller geologiske aktiviteter kan bringe safirer tættere på overfladen, hvor de kan opdages og udvindes.

   

  Det er i disse naturlige processer, at safirer tager form og udvikler deres karakteristiske egenskaber.

   

  Mystikken bag de intense farver

   

  Safirer forbedres ofte med varmebehandling, og denne proces er en meget almindelig praksis inden for smykkeindustrien. Safirer opvarmes til høje temperaturer for at forbedre farven ved at aktivere visse mineraler i stenen. Denne proces kan give safiren en dybere, og mere livlig farve. Mængden af safirer, der gennemgår varmebehandling varierer, men det er almindeligt accepteret i branchen, at en betydelig del af de kommercielt tilgængelige safirer har været igennem denne proces. Hos ToftJessen tilbyder vi såvel behandlede safirer samt ubehandlede safirer til eksempelvis investering.

   

  Drømmer du om et smykke med en safir? Vi har igennem tiderne lavet mange speciallavede smykker med safirer, og det er (næsten) kun fantasien der sætter grænser. Kontakt os for en uforpligtende snak.