Diamantens 4 C'er

23/05/2024

Velkommen til vores serie omhandlende de 4 C'er, hvor vi gennemgår diamantens 4 C'er, som er de parametre en diamant vurderes ud fra. De 4 C'er står for clarity, color, carat og cut 💎

 

Clarity - diamantens klarhed

Stort set alle diamanter har indeslutninger/små fejl, der findes helt naturligt i stenene, men der findes også fejlfrie diamanter - "Flawless". Jo sjældnere og færre indeslutninger diamanten har - desto mere værdifuld er den. Der er oftest en del økonomi i at vælge en diamant med små fejl, så længe disse ikke kan ses med det blotte øje. Hovedreglen er, at klarheder fra "FL" (fejlfrie) til "SI1" (små indeslutninger) ikke må have fejl, der kan ses med det blotte øje, men kun under mindst 10 x forstørrelse. Kigger man derimod på diamanter som ren investering, er det ofte de fejlfrie diamanter, som investorer og eksperter opkøber. 


 

Color - Farven på diamanten

Diamanter fås i et utal af forskellige farver, og når det kommer til smykkediamanter er netop dette "C" også en meget vigtig faktor for diamantens udseende - og ikke mindst pris. Når vi snakker hvide diamanter, går man efter, at jo hvidere diamanten er, desto mere værdifuld og sjælden er den. Hvide diamanter kaldes "River" (D-E), "Top Wesselton" (F-G) eller "Wesselton" (H).  Gule og sorte diamanter er billigere, da disse forekommer i langt højere grad end de helt hvide. "Fancy" farver, som eksempelvis pink eller blålige, er som hovedregel de dyreste, og her findes der sjældent nye forekomster i minerne. Disse bruges langt sjældnere til smykker grundet den lave forekomst og høje pris. 


 

Carat - vægten på diamanten

Størrelsen på en diamant vurderes efter vægt. 1 carat diamant svarer til 0,2 gram. Større diamanter er selvsagt mere værdifulde end små diamanter, så længe diamanten har samme Clarity, Color og Cut. Jo større en diamant er, jo sjældnere er den, hvorfor 1.00 carat diamant er mere værdifuld end 2 diamanter på 0.50 carat. 
Ofte forveksles Carat og Karat, men det er to vidt forskellige begreber. Carat er som nævnt et udtryk for diamantens vægt, hvor Karat bruges til at angive lødigheden på guld - altså indholdet af finguld. 
 
Her ses hvorledes stigningen i carat, giver en større millimeter på diamanten. 

Cut - diamantens slibning 

Det helt rigtige slib sikrer, at lyset reflekteres optimalt, hvilket giver diamanten mest spil og liv. En fejl i stenens slibning kan ødelægge diamantens naturlige liv og brillans, da man ved slibningen skal sørge for at fremskønne alle spektakulære sider af diamanten, nemlig de fire begreber; glimt, glans, ild og brillans. Det er altså uhyre vigtigt at slibningen er optimal, da diamantens liv og brillans i høj grad afhænger af dette. Derfor er stort set alle vores diamanter også slebet i et excellent cut. 

Man kan kun slibe diamanter med diamantstøv, da diamanter er det hårdeste mineral, der findes. Der bruges oftest komplicerede formler og programmer til at vurdere potentialet af en rådiamant, inden den slibes til én eller flere mindre diamanter.

 

Det runde brillantslib er det mest anvendte, men der findes mange alternative slib, der kan differentiere ens smykke fra mængden. En diamant kan slibes i et utal af forskellige former, og det er smag og behag hvilken slibeform, man bedst kan lide. Alligevel findes der, naturligt nok, nogle slibeformer, der er mere populære end andre. Vi har samlet de mest populære slibeformer til smykkediamanter lige her, så du nemt kan danne dig et overblik over nogle af mulighederne.