12 BRYLLUPSTRADITIONER DU SKAL KENDE

15/09/2021

Der findes ufattelig mange bryllupstraditioner. Gamle bryllupstraditioner, som mange vælger at holde fast i, da det kan være underholdende. Herunder ser du de mest brugte traditioner, som brudeparret naturligvis selv bestemmer, om de vil følge eller ej, og om de eventuelt ønsker at gøre dem til sine egne. 

 

1: Svigerfar skal give tilladelse til datterens hånd

Manden som vil fri, bør traditionen tro spørge svigerfar om tilladelse. Dette er en gammel tradition, men mange vælger at holde fast i den for at glæde svigerforældrene og dermed blive et hit hos dem.

 

2: Brudens outfit

Bruden skal traditionen tro have en hvid kjole på, som skal symbolisere uskyld.

Derudover skal bruden bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt samt noget blåt.

Noget gammelt som skal minde bruden om fortiden, og at den ej må forglemmes.

Noget nyt som skal symbolisere et “nyt kapitel” 

Noget lånt som skal symbolisere, at bruden er en del af en ny familie

Sidst, men ikke mindst, skal bruden bære noget blåt, som tegn på troskab

Dette kommer fra det britiske rim Something old, Something new, Something borrowed, Something blue, A sixpence in your shoe”

Det der menes med “A sixpence in your shoe” er, at bruden skal have en mønt i sin sko under vielsen, da dette har til formål at bringe lykke og velstand i ægteskabet.3: Morgengave

En gammel tradition, som tidligere havde til formål at sikre brudens økonomiske situation. Samtidig var det også gommens måde at takke bruden for hendes mødom. Traditionen siger, at morgengaven gives morgenen efter brylluppet, men man bestemmer naturligvis selv. Dog er der mange, som giver sin morgengave på selve bryllupsdagen 4: Brudeparrets ankomst til kirken

Gommen skal ankomme med sin forlover og stille sig op ved siden af alteret i kirken.

 

Bruden skal traditionen tro ankomme som den sidste enten med sin far eller  brudepigerne. Gommen ser for første gang sin kommende hustru i brudekjolen inde i kirken.

I kirken skal brudens familie sætte sig i venstre side og gommens familie i højre side, ifølge traditionen.

 

5: Bruden bliver fulgt op ad kirkegulvet af sin far

Én af de mest brugte traditioner er, at bruden bliver fulgt op ad kirkegulvet af sin far. En ældgammel tradition, som symboliserer, at bruden går fra at være “fars datter” til gommens hustru. 

Er dette ikke muligt, arrangerer man bare andet alternativ med præsten.

 

6: Ris regn

Det er en tradition, at gæsterne efter vielsen kaster med ris på brudeparret. Dette er et tegn på frugtbarhed. 

Da det ikke er tilladt ved alle kirker, bør man undersøge sagen, hvis man ønsker at kaste med ris.

 

7: Kast brudebuketten med ryggen til gæsterne

En anden og meget brugt tradition er, at bruden kaster sin brudebuket, hvor det altså er de kvindelige gæsters opgave at gribe den. Kvinden som griber buketten, er den næste som skal giftes.

Ligeledes er der en tradition, som går ud på, at gommen tager brudens strømpebånd af og kaster det ud til de mandlige singler, som har til formål at bringe lykke til den, der griber.

 

8: Aftenens kysseforløb 

Hver gang gæsterne slår sit bestik mod enten tallerkenen eller glasset, skal brudeparret stille sig op på sine stole og kysse hinanden.

Trampes der i gulvet af gæsterne, skal brudeparret kysse hinanden under bordet. 

Forlader enten gommen eller bruden lokalet, skal alle gæster af modsatte køn skynde sig op og give et kindkys til bruden eller gommen.

 

9: Bryllupskagen

Bryllupskagen skæres for af brudeparret i fællesskab, da overtroen siger, at hvis ikke brudeparret gør dette, kan de risikere, at de ikke kan få børn.

Brudeparret bør ifølge traditionen gemme et stykke af bryllupskagen i fryseren, som skal spises året efter på papirbryllupsdagen.

 

10: Brudevalsen

Brudevalsen skal traditionen tro finde sted før midnat. Brudeparret danser brudevalsen, mens gæsterne stiller sig i en rundkreds og forsigtigt mindsker rundkredsen ved at gå tættere på brudeparret.

 

11: Klip klip

Idet brudevalsen slutter, skal mændene i selskabet løfte gommen, og klippe hans strømpe itu. 

Bruden slipper dog ikke helt, da gæsterne skal klippe et stykke af hendes brudeslør.

 

12: Gommen bærer bruden over dørtrinnet

Idet brudeparret kommer hjem fra bryllupsfesten, skal gommen i traditionen tro bære bruden over dørtrinet, som symboliserer brudens nye verden.Der er mange flere traditioner, hvor de kommer fra. Ovenstående er blot nogle af de mest brugte. Om man vil følge disse traditioner, er selvfølgelig helt op til brudeparret selv, men mange af dem kan give sjove indspark til bryllupsfesten.