Hvor skal ringen sidde?

15/03/2021

Spørgsmålet om hvilken hånd forlovelses- og vielsesringen bør bæres på, har i oceaner af tid være omdiskuteret. Grunden til dette skyldes, at der endnu ikke er fundet et ensidigt svar, da traditioner og myter peger i hver sin retning. Denne guide vil føre dig gennem de forskellige synspunkter, med henblik på at skabe klarhed og give mulighed for at træffe en beslutning, der føles som den rette for netop jer.

Direkte forbindelse til hjertet
En gammel myte, der oprindeligt var en romansk tradition, omhandler ”kærlighedsvenen” også kaldet for vena amoris. Ifølge myten skal ringen bæres på venstre hånds ringfinger, da denne vene løber direkte fra denne hånd til hjertet. Ved at bære ringen på venstre hånd, vil du derfor have den tættest på hjertet. Denne myte er dog senere blevet videnskabeligt afvist, men ikke desto mindre er tankegangen romantisk.   

Et løftet afgives med højre hånd
Ved den kirkelige vielse afgives løftet mellem bruden og brudgommen med de højre hænder, der holdes sammen. Den højre hånd bruges ligeledes til at afgive løfter i andre sammenhænge. Denne tradition mener altså, at bryllupsbåndet og løftet om troskab skal bæres på denne hånd.

I Danmark er det mest anvendt at bære forlovelsesringen på venstre hånd og vielsesringen på højre hånd. På denne måde symboliserer forlovelsesringen altså kærlighedens direkte forbindelse til hjertet, og vielsesringens placering er et symbol på bryllupsbåndet og løftet på evig troskab. I andre lande, såsom USA og Canada, er det mere anvendt at bære måde forlovelses- og vielsesringen på venstre hånd.

Selvom normen i Danmark siger venstre hånd til forlovelsesringen og højre hånd til vielsesringen, er det selvfølgelig ene og alene op til det kommende brudepar at beslutte, hvad der føles rigtig. Ikke en kærlighed er ens og derfor er der ej heller én måde, at gøre tingene.