Viden om guld

28/10/2020

Guld er et af de smukkeste materialer at designe smykker i, men hvordan opstår det egentlig?  

Når man skal fremstille smykker af guld, laves det i legeringer med andre metaller som sølv, palladium, kobber m.fl. Det skyldes, at guld er for blødt et materiale i sig selv til at fremstille smykker i. Det siges, at guld i sig selv er så blødt, at det kan formes i hænderne.

De forskellige legeringer giver forskellige farver til guldet alt efter materiale. For eksempel giver en større mængde af sølv og palladium en legering, vi kender som hvidguld. Hvis guldet blandes med eksempelvis kobber, får det en rødlig farve, men blandes det med palladium eller jern, bliver farven mere sølvhvid.

Alle guldsmykker får et guldstempel, alt efter hvor stor en procentdel rent guld der er i. Det reneste guld er 24 karat også kaldet finguld. Hvis et smykke eksempelvis er 14 karat guld, vil det have guldstemplet 585, fordi 58,5 procent af legeringen er guld. 8 karat stemples 333 og 18 karat stemples med 750, så man på den måde altid kan se, hvor meget guld smykket indeholder.  

Guld er et grundstof, som bliver dannet gennem en fusion af grundstoffer, der binder 79 protoner og 118 neutroner sammen. Det er nummer 79 i det periodiske system og går under navnet "Au", som står for aurum, hvilket betyder guld på latin.

Udover smykkefremstilling bliver guld også brugt til eksempelvis elektronik, da guld ikke ruster.   

Det meste guld bliver fundet i Sydafrika og Asien, hvilket udgør cirka 500 tons om året, men det er Indien, der er verdens største forbrugere. Guldet bliver udvundet fra underjordiske miner, hvor det bliver gravet ud af jorden og kan findes under jordoverfladen på alle jordens 7 kontinenter.

Den største guldklump der nogensinde er fundet, var i Australien i 1869 med en vægt på 72 kg. Klumpen blev opkaldt "Welcome Stranger" og blev solgt for kun 81.000 kr. Hvis guldklumpen skulle være solgt efter guldpriserne i dag, ville den koste omkring 19 millioner kr.  

 

 

 

Har du spørgsmål eller forespørgsler omkring guldsmykker, så tag endelig kontakt til os.

De bedste hilsner

ToftJessen