Vielsesringens bagvedliggende historik og symbolik

25/07/2017

Sommertid er højtiden for bryllupper. Har I også et bryllup i kalenderen, hvor det denne gang er jer, der står for skud, og mangler I at anskaffe vielsesringene? Så læs med her, og bliv klogere på de symbolfyldte ringe og hvilke overvejelser I bør gøre jer, når vielsesringene skal vælges.
'
Symbolikken bag vielsesringen
Vielsesringe er en ældgammel tradition, og derfor kan man godt blive i tvivl om, hvorfor det nu lige er, at man gør brug af vielsesringe i forbindelse med ægteskab. Kort fortalt er vielsesringen et fysisk tegn på, at der er indgået en aftale mellem to mennesker. Vielsesringen bæres fra den dag, hvor manden og kvinden indgår ægteskabet.

Hvor og hvornår stammer traditionen fra?
Traditionen med vielsesringen kan ifølge eksperter spores 4.800 år tilbage. Her startede vielsesringens historie i det gamle Egypten, hvor de ligesom i dag var et fysisk tegn på ægteskab. Vielsesringene blev dengang lavet af siv og andre planter, hvilket selvsagt ikke var holdbart i længden. Derfor gik egypterne med tiden over til at anvende læder, ben eller elfenben som materiale til vielsesringe. 
Historien om vielsesringen slutter dog ikke her. Romerne spillede også en væsentlig rolle i historien om vielsesringen, da de valgte at tage skikken med at udveksle ringe til sig. De begyndte i første omgang at anvende jern som materiale. Senere hen begyndte de dog at lave ringene i sølv, da jern ruster og går i stykker med tiden. De romerske vielsesringe blev indført i den katolske kirke, og spredte sig efterfølgende med kristendommen videre ud i verden.

Valg af vielsesringsdesign
Lige såvel som man som mand skal gøre sig nogle overvejelser i forbindelse med valg af forlovelsesring, så skal man som par gøre sig nogle overvejelser i forbindelse med valget af vielsesringe. Der findes nemlig mange forskellige designs indenfor vielsesringsgenren. Vi kender alle de helt traditionelle og klassiske vielsesringe, altså de helt glatte guldringe med partnerens navn og indgravering af datoen for vielsen. Disse er stadigvæk et meget populært design, da ringene er tidløse og enkle, de passer både til mænd og kvinder, til alle outfits og alle anledninger. De klassiske og tidløse vielsesringe er derfor et safe choice, som de færreste fortryder.
Selvom de klassiske og tidløse vielsesringe stadig er populære, så har tendensen de senere år dog været, at kommende ægtepar får lavet nogle mere personlige vielsesringe, hvor historie og symbolik i særlig grad bliver indtænkt i de unikke designs.

Unikke vielsesringe
Hvis I ønsker, at gøre jeres vielsesringe mere personlige og særprægede, så kan I forsøge at tænke lidt kreativt i forhold til ting som indgraveringen, tilføjelse af ædelsten samt genbrug af guld. I forhold til indgraveringen kan I eksempelvis vælge at få indgraveret noget anderledes end navn og dato – vi kan indgravere alt. I forhold til tilføjelse af ædelsten kan I eksempelvis vælge at tilføje en diamant til kvindens (og selvfølgelig også mandens hvis det ønskes) vielsesring, og samtidig gøre plads til, at der i fremtiden kan tilføjes flere – eksempelvis i forbindelse med bryllupsdage, børn eller andre betydningsfulde begivenheder. Og i forhold til genbrug af guld kan I personliggøre vielsesringene yderligere ved at anvende guld fra arvestykker til jeres vielsesringe. Det kunne eksempelvis være jeres bedste- eller oldeforældres vielsesringe, hvis I altså ligger inde med sådan nogle fine arvestykker.

Der er altså mange muligheder for at tænke lidt kreativt og derved personliggøre jeres vielsesringe. Dog er det vigtig ikke at free style så meget, at ringene bliver til gene at gå med i hverdagen. Det er derfor vigtigt at undgå for mange detaljer, der stikker ud og som kan komme i vejen i forbindelse med hverdagsbrug. Ringen skal jo helst være behagelig at have på, da den skal sidde på fingeren hver dag resten af livet.

Valg af guldtype
De fleste vielsesringe bliver lavet i guld. Guld er nemlig slidstærkt og holdbart, hvilket jo er at foretrække, når nu ringen skal holde resten af ens liv. Hvidguld er dog også et ligeså slidstærkt og holdbart valg, hvis I er mere til det materiale. Hos ToftJessen kan vi lave jeres vielsesringe præcis, som I ønsker det.

Skal vielsesringen sidde på højre eller venstre hånd?
Der findes forskellige holdninger til, hvorvidt ringen skal sidde på højre eller venstre hånd. Nogle mener, at ringen skal sidde på venstre hånd, da der tilbage i gammel tid opstod en tro på, at der løber en blodåre – den såkaldte kærlighedsåre – direkte fra hjertet og ned til venstre ringfinger. Den tro er dog i nyere tid blevet manet til jorden af forskere. Tilhængere af den højre hånd som vielsesringshånden mener, at ringen skal sidde på den hånd, som man afgiver sit troskabsløfte med. Der er derfor ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, og man kan derfor vælge den hånd, som man finder bedst. I Danmark og en række andre lande bærer man dog som oftest ringen på højre hånd, mens man i USA har tradition for at bære den på venstre hånd.

Tør du lade være med at være overtroisk?
Ifølge gammel overtro er det nemlig dén, der først sætter vielsesringen på sin ægtefælles finger under vielsen, som vil få magten i ægteskabet. Så – hvem kommer først?

Se vores udvalg af fine vielsesringe her - og husk, at har I særlige idéer og ønsker til designet, så tøv ikke med at kontakte os – så finder vi ud af det.

'

De bedste hilsner

ToftJessen