Fancy Coloured Diamonds

29/10/2018

Når samtalen falder på diamanter, tænker de fleste på de traditionelle hvide diamanter, men faktisk kan diamanter fås i alverdens farver. Farven kan have stor betydning for diamantens værdi, da nogle farver naturligt forekommer oftere end andre. Jo sjældnere forekomsten af diamantens farve er, des mere værdifuld er diamanten. De helt sjældne diamantfarver - og dermed nogle af de mest sjældne ædelsten i verden - kaldes Fancy Coloured Diamonds.

Når diamanter skabes i naturen, kan stenens farve blive påvirket af små ændringer i omgivelserne. Eksempelvis kan en smule bor give en blålig farve, nitrogen kan give en gul farve og en lyserød eller rød nuance bliver formentlig til ved ændringer i elektronstrukturen under rejsen til overfladen. Nogle farver forekommer således hyppigere end andre.

Forskellen på de traditionelle, hvide diamanter og de fancy farvede diamanter er, at de fancy farvede diamanter bliver markant mere værd, desto mere intens farven er. Intensiteten af farven bliver vurderet ud fra en skala, hvor de tre mest brugte udtryk er Light, Intense og Vivid, hvor Light er den laveste intensitet og Vivid er skalaens højeste intensitet. 

De farvede diamanter bliver grundlæggende opdelt i følgende 3 kategorier:

 1. Hyppigt forekomne farver: 
  - svagt gullige
  - brunlige
  - sorte
  - grålige

  Hos de hyppigt forekomne farver bliver værdien vurderet ud fra carat, slib og klarhed. Diamanter med disse nuancer befinder sig blandt de mindst værdifulde diamanter, da forekomsten er højt.

  Blandt disse finder man blandt andet den gule nuance, da dette er en af de mest hyppigt forekomne naturlige farver. Den gule farve kan dog også være så intens og sjælden, at den på skalaen befinder sig i vivid-kategorien og dermed karakteriseres som en ‘fancy’ farve.

  Sorte diamanter befinder sig også under denne kategori. Sammenlignet med en traditionel diamant, glimter den ikke nær så meget, da farven absorberer lyset i stedet for at reflektere det. De sorte diamanter har ikke været så eftertragtede førhen, men folk er efterhånden ved at få øjnene op for farven og de er med tiden blevet moderne.

  De hyppigt forekomne diamanter er også de diamanter, der bruges i industrien som skære- eller boremateriale. I smykkeindustrien bruger man i mindre grad også denne type diamanter til at give smykkerne et mere råt udtryk. Disse diamanter kan købes markant billigere og slibes oftest som ”single cut” diamanter med et mere enkelt slib end eksempelvis det anerkendte runde ”brillant slib”.

 2. Relativt hyppigt forekomne farver:
  - Intense og vivid gule fancy farvede
  - Intense og vivid cognac/champagne fancy farvede

  Disse farver er før i tiden ikke blevet regnet for noget særligt, men i takt med, at de fancy farvede diamanter i blå, pink og grønne er steget meget i værdi det seneste årti, så har dette smittet af på de gule og champagnefarvede diamanter, der både er blevet markant dyrere og langt mere populære.

  En af de mest efterspurgte gule farver er ”canary yellow”, mens ”chocolate” er den mest værdifulde farve blandt de champagnefarvede diamanter. 3. Værdifulde og sjældne farver:
  - røde
  - alle lyserøde farver
  - orange
  - lilla
  - blå
  - grønne

  Modsat de hyppigt forekomne diamanter, vurderes de værdifulde og sjældne ‘fancy’ diamanter hovedsageligt på intensiteten og spredningen af den naturlige farve i stenen. Med andre ord er det her kvaliteten af farven, der vurderes. Carat og klarhed har selvfølgelig også en stor betydning, men det er først og fremmest farven der bestemmer, hvor sjælden diamanten er.

  De helt intense røde diamanter er ekstra særlige og befinder sig næsten i en kategori for sig, da de er så sjældne, at der blot bliver udgravet 1-5 af dem årligt på verdensplan.

  De lyserøde diamanter er ligeledes meget sjældne og betragtes som værdifulde i alle nuancer. Verdens største og mest fejlfri diamant er en lyserød diamant kaldet The Pink Star. Den blev solgt i Hong Kong i april 2017 til en rekordpris på hele 469 millioner kroner! I november faldt der yderligere et hammerslag på 212 millioner kroner i Geneve. Her blev en diamant på 163,41 carat solgt. Dette er verdens hidtil største diamant, der er blevet solgt på en auktion. Til sammenligning blev den lyserøde diamant altså solgt for over det dobbelte til trods for, at den hvide diamant er næsten tre gange så stor.


  En anden kendt diamant er The Blue Moon, som i 2015 blev solgt i Genéve til en pris på ca. 314 millioner kroner. Den blå diamant blev købt af Hongkong milliardæren, Joseph Lau Luen-hung, som også var en dømt forbryder. Diamanten er senere døbt The Blue Moon of Josephine, da Lau Luen-hung opkaldte ædelstenen efter sin syv årige datter, Josephine. 

 

Går du og drømmer om et helt unikt smykke, så kan en farvet diamant være med til at give et helt specielt og unikt udtryk. Der findes også mange andre slags ædelsten, som kan give et smykke et helt specielt og unikt smykke, da disse også findes i alverdens farver. Blandt de mere anerkendte ædelsten kan nævnes rubiner, safirer og smaragder, som alle har deres egen karakteristiske nuance.

Har du spørgsmål eller forespørgsler i forhold til de farvede diamanter eller andre ædelsten, så tag endelig kontakt til os. Du kan se vores udvalg af tennisarmbånd, forlovelsesringe og vielsesringe her.

 

De bedste hilsner

ToftJessen