Sådan sliber man en diamant – processen fra rå og kantet til ubetinget skønhed

08/10/2020

Slibning af diamanter er en ekstremt kompliceret proces, som kun et fåtal af specialister i verden kan præstere. Når diamanter udvindes i minerne, er de rå og har en ”støvet” overflade. For de fleste vil de formentligt blot ligne ganske almindelige sten, men de gemmer på en ubetinget skønhed. Diamanter er et af de hårdeste materialer, vi kender, og derfor kan de kun slibes ved brug af andre diamanter.

 

Inden man påbegynder slibningen af en diamant, skal den vurderes, så sliberen er sikker på at udnytte diamantens fulde potentiale. Tidligere blev rå diamanter vurderet med det blotte øje og dermed slebet på baggrund af den individuelle slibers professionelle vurdering. I dag kan man ved hjælp af moderne teknologi vurdere diamanten ved hjælp af 3D-modeller og dermed være endnu mere sikker på, at diamantens fulde potentiale udnyttes og dermed også hvilken slibning, der er mest optimal til den specifikke diamant.

 

 

Når det er besluttet hvordan diamanten skal slibes, går det egentlige arbejde med at slibe diamanten i gang. Her kløves diamanten og deles op i flere dele, såfremt den skal slibes til flere mindre diamanter. Dette sker ved brug af en diamanthammer, en diamantsav eller laser. I denne proces beslutter sliberen hvilken del af diamanten, der skal blive til toppen (diamantens Table) samt hvilken del, der skal blive til diamantens bredeste punkt (diamantens Rondist). Når sliberen har opnået den ønskede størrelse på diamanten, slibes facetterne, hvilket giver diamanten den ønskede form – også kaldet slibning. Herefter poleres diamanten på et hjul, med henblik på at udligne eventuelle ujævnheder og for at gøre overfladerne på alle facetterne glatte. Slutteligt renses diamanten i en salt -og svolsyre-blanding, for at løsne snavs og fedt. Diamanten er nu helt færdig i slibningsprocessen og dens fulde potentiale er opnået.