4 begreber du bør kende!

15/10/2018

…når du køber diamantsmykker

At købe et diamantsmykke er i mange tilfælde et valg, der kræver mere end et par minutter - om der så er tale om et tennisarmbånd eller en forlovelsesring. En af årsagerne til dette kan være, at det tager tid at sætte sig ind i, hvad de forskellige begreber betyder. Vi vil gerne gøre det så let for dig som muligt og har derfor samlet en kort beskrivelse af de fire vigtigste begreber: materiale, slibning, kvalitet og carat. Efter dette indlæg vil du med stor sandsynligvis have en større forståelse for de begreber vi bruger til at beskrive vores smykker og diamanter.

 

1. Materiale
Hos ToftJessen kan du købe guldsmykker i enten 14 eller 18 karat guld eller hvidguld.
14 karat betyder, at smykket er lavet i et materiale bestående af 58,8 % guld.
18 karat betyder, at smykket er lavet i et materiale bestående af 75 % guld.

 

2. Slibning
Det helt rigtige slib sikrer, at lyset reflekteres optimalt, hvilket giver diamanten mest spil og liv. Det runde brilliantslib er det mest anvendte, men der findes mange alternative slib, der virkeligt kan differentiere ens smykke fra mængden. Nedenfor ses forskellige andre måder at slibe en diamant på: 

 

3. Kvalitet
En diamant er et naturmateriale, hvilket gør, at hver sten er helt unik. Af samme årsag vil der i en diamant ses forskellige grad af indeslutninger, hvilket er naturlige skønhedsfejl. Kvaliteten giver en indikation af diamantens klarhed. I de fleste tilfælde vil indeslutningerne ikke være synlige for det blotte øje. Skalaen ser således ud:

IF: Flawless / Ingen indeslutninger
VVS: Very very small inclusions / Meget meget få indeslutninger
VS: Very small inclusions / Meget få indeslutninger
SI: Small inclusions / Få indeslutninger
P: Several or visible inclusions/ Flere eller synlige indeslutninger

Det er altså muligt at skaffe alt fra fejlfrie diamanter til diamanter med mange synlige indeslutninger. Hos ToftJessen forhandler vi dog udelukkende med diamanter i skalaen SI-IF. Med andre ord, så er der ingen af vores diamanter, hvor man med det blotte øje kan se indeslutninger.

 

4. Carat
Vægten af diamanten måles i carat (ct.), hvor 1 ct. = 1/5 gram = 0,20 gram og 1,00 ct. deles i hundrededele. Diamantens pris stiger progressivt med vægten, fordi større diamanter forekommer sjældnere i naturen.

 

Kunne du tænke dig, at sætte dig endnu mere ind i smykke- og diamantbegreberne, så har vi på hjemmesiden samlet mere viden omkring både diamanter og smykker. Her kun du eksempelvis læse om, hvordan du vælger den rigtige ringestørrelse, hvordan en diamant opstår, hvordan du renser din diamant, og meget mere…

 

De bedste hilsner

ToftJessen